❤mereka sangat comel! thanks!❤

❤ Nuffnang ❤

Tuesday, 21 May 2013

♛kenapa sya cintakn Masalah?♛
hye all....Entry for today :)

Mendekatkan diri pada Allah S.W.T

Allah sygkn kita dn ia dizahirkan melalui ujian2 dlm kehidupan.. Allah cuba mematangkan diri kita dn membuang dosa2 kecil kita melalui ujian hidup(kifarah). Apa yg penting adalah, kita kena husnozhon(brperasangka baik pada Allah) dgn ketentuan Allah, erti kata lain redha dn bersangka baik dgn Allah kerana Allah maha mengetahui ap yg lebih baik utk hmbaNya dn segala kejadian ad hikmah d sebaliknya. Allah memberikan ujian pada kita semata2 utk membuang dosa (menghapuskan dosa2 kecil sebagai kifarah) supaya ringgan hisab kita d akhirat nti selagi tiada dosa2 besar.

oleh sbb itu,kita patut rasa bersyukur dn brtuah apabila kita dlanda masalah... Secara umumnya, Allah S.W.T menurunkan masalam (bala) kepada seseorg ats 3 sebab (sesuai dgn keimanan seseorg itu) iaitu:

1. Allah S.W.T menurunkan masalah atau musibah kpd golongan musuh2 Allah. Golongan ini sentiasa brsikap sombong (kalangan orang kafir dn fasiq) dgn Allah. Sesungguhnya bala yg diturunkan kpd mereka dlm bentuk azab dan seksaan di bumi lagi.

2. Allah S.W.T menurunkan musibah kpd org2 mukmin yg kurang beradab dihadapan Allah S.W.T dgn melakukan maksiat. Maka, ujian ini sebagai peringatan buat mereka supaya mereka dapat insaf dan kembali ke jalan Allah S.W.T . Hal ini menunjukkan betapa kasihnya Allah pada kita semua :')

3. Allah juga memberikn musibah kpda golongan org2 yg beriman, di mna golongan ini beramal soleh, sentiasa mematuhi perintah Allah S.W.T. Maka Allah ingin meningkatkan lg martabat dn darjat mereka di sisi Allah S.W.T......Allahuakbar....

~hokey....entry kali ni ak kongsikn smtink pengetahuan tntang Agama ya... hopefully kita sma2 sntiasa ingat pada Allah.. Amin ya robbal alamin....

~xoxo umy

No comments: